Yhteystiedot

Sirkka-Liisa Kavén
Ohrapäänkatu 1 F 24
20610 Turku
050-3536832
slkaven@gmail.com

Uutiset

6.1.2012Paavo presidentiksiLue lisää »9.10.2008Kotivaalien avajaiset TurussaLue lisää »

SUOMALAISESTA ELÄKEJÄRJESTELMÄSTÄ JA TAITETUSTA INDEKSISTÄ

 

Työeläkejärjestelmää laadittaessa 1960-luvulla lähdettiin siitä, että eläke on osa palkkaa. Työntekijät ja työnantajat määrättiin maksamaan työeläkemaksua työeläkeyhtiöihin. Rahat maksettaisiin sitten takaisin eläkkeinä, joita korotettaisiin palkkaindeksin mukaan. Korotusten laskentatapa muutettiin kuitenkin vuonna 1996, tällöin siirryttiin ns. taitettuun indeksiin, jossa eläkkeiden nousu perustuu 80% hintojen nousuun ja vain 20% palkkojen nousuun.
Koska palkat nousevat nopeammin kuin hinnat, työssäkäyvien ostovoima paranee, kun taas eläkeläisten ostovoima heikkenee ja eläkeläiset köyhtyvät pikkuhiljaa. Taitetun indeksin käyttöönoton jälkeen palkat ovat nousseet 52%, mutta työeläkkeet vain 22%.
Työeläkeyhtiöihin on kertynyt maksetuista työeläkemaksuista jättipotti, joka on rahastoituna. Siihen ei ole tarvinnut koskea eläkkeitä maksettaessa, vaan korkotuotot ja sisään tulleet eläkemaksut ovat riittäneet.  Rahastoituna jättipottina työntekijöiden ja työnantajien maksamana on noin 125 miljardia euroa. Jos palataan alkuperäiseen työeläkeindeksin laskentatapaan, kuluisi tuosta potista 0,6%/vuosi, eli noin 600 miljoonaa euroa/vuosi. 30 vuodessa tämä tekisi 18 miljardia euroa, jolloin sijoitettavaa jäisi edelleen lähes 100 miljardia euroa. Valtion varoja tähän ei kuluisi lainkaan, ainoastaan eläkkeellä olevien itse maksamia rahastoituja työeläkemaksurahoja.

Kun sanotaan, että nyt työssäkäyvät maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet, sanotaan ihan oikein. Maksettavista eläkerahoista maksetaan todellakin eläkeläisten eläkkeet, mutta niistäkin jää noin 25% vielä rahastoitavaksi. Eli eläkkeellä olevien maksamat eläkerahat on rahastoitu ja heille maksetaan nykyisin maksettavista eläkerahoista eläkkeet, mutta niistäkin jää vielä noin neljännes rahastoitavaksi. Miksi siis eläkeläisiä jatkuvasti syyllistetään? Ja mitä tehdään rahastoiduilla rahoilla, jotka lisääntyvät koko ajan? Ne pitäisi ainakin sijoittaa Suomeen suomalaisen yrittäjyyden investointeja tukemaan, eikä veroparatiiseihin tai EU:n eteläisiin valtioihin.

Taitettu indeksi ei tee oikeutta eläkeläisille.
Mielestäni on vähintään kohtuullista, että palataan alkuperäiseen suunnitelmaan, ja poistetaan taitettu indeksi, jolloin maksetaan eläkeläisille heille kuuluva eläke palkkaindeksin mukaan.

 

Taitetusta indeksistä