Yhteystiedot

Sirkka-Liisa Kavén
Ohrapäänkatu 1 F 24
20610 Turku
050-3536832
slkaven@gmail.com

Uutiset

6.1.2012Paavo presidentiksiLue lisää »9.10.2008Kotivaalien avajaiset TurussaLue lisää »

PEURA- SUOMEN VAARALLISIN ELÄIN

Peura ei kuulu suomalaiseen eläinkuntaan, vaan sitä on tuotu maahamme, jotta metsästäjille riittää saalista.
Nyt on todettu, että peurat ovat punkkien suosikkieläimiä.  Åbo Akademin dosentti Margaretha Gustafsson on tutkinut punkkien leviämistä ja todennut, että kun punkeilla on kehittyessään eri vaiheita, niin viimeisessä vaiheessa, jolloin ne ovat lisääntymässä, niiden "kotieläimenä" ovat peurat ja metsäkauriit.
Yksi peura voi olla jopa kahdentuhannen aikuisen punkin isäntäeläin, ja jokainen punkki tuottaa noin kaksituhatta munaa, joten niistä voi tulla yhteensä neljä miljoonaa uutta punkkia.
Ei ole mikään ihme, että punkit ovat levinneet valtavasti metsiin ja pihoille.
Kun metsästäjät ruokkivat peuroja, huonoimmatkin niistä pysyvät hengissä ja määrä senkuin lisääntyy, ampumisesta huolimatta.
Nyt tuntuu, että peurat ovat vielä huomanneet, että kotipihoilla niillä on turvallisempaa ja varsinkin keväästä syksyyn myös helppoa ruokaa, joten ne ovat kotiviljelijöille valtava riesa.
Ei ole myöskään ihme, että niistä ruokansa saavat suurpetomme seuraavat niitä pihoille.
Kun vielä laskemme, miten monta peurakolaria vuodessa tapahtuu, miten paljon peurat aiheuttavat vahinkoja ja miten monta borrelioosia ja punkkien aiheuttamaa aivokalvontulehdusta joudutaan hoitamaan, niin voimme varmaan todeta, että peurat ovat Suomen vaarallisin eläin.
Pitääkö kaikkien altistua metsästäjien tappamisen himolle, ilman ruokaa emme enää ole!